Tuesday, July 16, 2013

RTM: Shabery wajar dirujuk JK Hak Parlimen

KUALA LUMPUR: Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek mesti dirujuk kepada Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Parlimen, tegas Ahli Parlimen Padang Serai, N. Surendran.


Surendran berkata, kenyataan Ahmad Shabery bahawa RTM 'tidak berat sebelah atau memihak kepada mana-mana pihak' adalah tidak benar dan mengelirukan dewan.

Kenyataan tersebut dibuat Ahmad Shabery dalam jawapan bertulis kepada soalan Surendran pada 9 Julai lalu.

Justeru, Surendran mengemukakan usul pada 12 Julai lalu di bawah peraturan mesyuarat 36 (12) bagi membahaskan perkara tersebut.

"Jawapan bertulis menteri pada 9 Julai menyatakan maklumat yang disiarkan RTM adalah berdasarkan nilai berita yang sememangya tidak berat sebelah atau memihak kepada mana-mana pihak. Mana-mana media yang ada di sini tahu ini langsung tidak benar.

"Kita semua tahu RTM berat sebelah dan memihak kepada pemimpin BN. Maknananya jawapan menteri kepada saya adalah tidak benar dan saya kemukakan usul ini kerana perkara ini serius," kata beliau pada sidang media di lobi Parlimen hari ini.

Terdahulu, Surendran membangkitkan perkara tersebut dalam dewan di hadapan Speaker Tan Sri Pandikar Amin Mulia.

Pandikar berkata, beliau akan mendapatkan maklum balas Ahmad Shabery dan akan membuat keputusan tersebut sebelum persidangan berakhir pada Khamis ini.

Surendran juga berkata, tindakan RTM yang hanya memberikan liputan kepada pemimpin BN adalah tidak adil kepada rakyat.

"Isu RTM hanya memberi liputan hanya kepada pemimpin BN adalah satu kesalahan besar.

"Siapa bayar untuk RTM? Rakyat. Bagaimana BN boleh guna kemudahan rakyat untuk Kemudahan mereka tanpa beri peluang kepada pembangkang," katanya yang juga Naib Presiden PKR. Harakah

Lagi Berita Di SINI

Dapatkan Lebih Maklumat Di SINI dan SINI

Demo LoNie Al Baqarah [28] : Bagaimana kamu tergamak kufur (mengingkari) Allah padahal kamu dahulunya mati (belum lahir), kemudian Ia menghidupkan kamu; setelah itu Ia mematikan kamu, kemudian Ia menghidupkan kamu pula (pada hari akhirat); akhirnya kamu dikembalikan kepadaNya (untuk diberi balasan bagi segala yang kamu kerjakan)

"Dan janganlah engkau (wahai Muhammad) menyangka Allah lalai akan apa yang dilakukan oleh orang-orang yang zalim; sesungguhnya Ia hanya melambatkan balasan mereka hingga ke suatu hari yang padanya terbeliak kaku pemandangan mereka, (kerana gerun gementar melihat keadaan yang berlaku)." (Ibrahim: Ayat 42)..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Arkib Berita

Artikel Popular Minggu ini (Top 10)

Paling Popular