Monday, July 29, 2013

Gempar! Makhluk Pelik Seperti Batu Ditemui +Gambar

Jangan terkejut jika makhluk pelik yang ditemui ini sebenarnya ia boleh dimakan, apatah lagi dimasak mengikut resipi tersendiri. Mungkin secara zahirnya, ia nampak seperti sebuah batu. Namun begitu,Melayukini.net difahamkan ia merupakan salah satu hidupan lautyang hidup tanpa perlu berpasangan untuk proses membiak. Memang nampak geli untuk dimakan, namun ia mudah ditemui di kawasan kawasan perairan berbatu sekitar Chile dan Peru.
batu1
Makhluk yang menyerupai “batu” ini dalam bahasa saintifiknya dikenali sebagai Pyura Chilensis, namun masyarakat tempatan menggelarnya sebagai “Gnarly”. Ia merupakan sejenis hidupan laut yang boleh ditemui di kawasan perairan berbatu sekitar Chile dan Peru.
Selain daripada rupanya yang seakan-akan batu dan tidak mampu bergerak, ia sebenarnya boleh dimakan. Di Chile, hidupan ini ditangkap secara komersial dan masayarakat tempatan lazimnya memakannya secara mentah atau dimasak dengan sayur-sayuran kerana rasanya yang sedap.
Cara pembiakan makhluk ini ada lah secara aseksual iaitupembiakan sendiri atau tunggal tanpa memerlukan pasangan disebabkan ia tidak mampu bergerak. Oleh itu, makhluk ini boleh bertukar jantina sama ada menjadi jantan atau betina mengikut kemahuannya sendiri.
batu2
batu3
batu4
batu5
SUMBER

Lagi Berita Di SINI

Dapatkan Lebih Maklumat Di SINI dan SINI

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Arkib Berita

Artikel Popular Minggu ini (Top 10)

Paling Popular