Tuesday, October 9, 2012

Selepas puas memfitnah PAKATAN mempolitikkan Masjid kini Utusan beralih ke GEREJA pulak..

Dua paderi mahu Utusan Malaysia mohon maaf kerana memfitnah
KELMARIN Utusan Syaitan dalam edisi hari minggunya melaporkan berita kononnya pihak gerejmeminta pemimpin politik tidak mengheret rumah ibadat ke dalam kancah politik kerana ia hanya akan menimbulkan suasana yang tidak harmoni.

Kita sedia maklum sebelum ini Utusan Syaitan gemar memainkan isu kononnya pemimpin Pakatan Rakyat mempolitikkan masjid dan surau. Kali ini mereka cuba memainkan sentimen agama kepada orang Kristian pula.
Malangnya akhbar yang terkenal sebagai akhbar paling banyak kalah saman di mahkamah kerana memfitnah itu sekali lagi kantoi melakukan fitnah.

Dua pemimpin Kristian semalam berkata laporan memetik kenyataan mereka dalam Mingguan Malaysia kelmarin, yang didakwa mengkritik ketua menteri Pulau Pinang, adalah "penipuan semata-mata".

Biskop Gereja Lutheran Evangelical, Solomon Rajah dan bekas presiden Majlis Gereja Malaysia Thomas Philips hari ini berkata, kenyataan mereka dilaporkan di luar konteks dalam berita bertajuk 'Gereja bukan tempat politik'.

Mereka menuntut supaya akbar edisi Ahad Utusan Malaysia itu menarik balik laporan berkenaan danmengeluarkan permohonan maaf dalam edisi mereka selepas ini.

Dalam satu sidang media hari ini, kedua-dua paderi itu menjelaskan bahawa pemberita berkenaan hanya menghubungi mereka untuk mendapatkan pandangan umum mengenai "gereja dan politik".

Rajah berkata, kenyataannya itu bukan reaksi atau ulasan kepada dialog antara ketua menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng dengan pemimpin gereja di negeri tersebut.

"Saya tidak pernah sedar bahawa saya akan dipetik secara salah (atau apa yang saya katakan) disalah anggap.

"Saya tidak pernah mengetahui bahawa pandangan saya akan digunakan untuk memenuhi tujuan dan agenda Utusan. Ini sangat menyedihkan," katanya.

Rajah yang menganggap dirinya sebagai penyokong kuat Lim Guan Eng menekankan bahawa beliau tidak akan memberi kebenaran untuk ditemubual sekiranya tahu bahawa Utusan akan memetiknya dengan salah.

Antara lainnya, akhbar berkenaan memetik Rajah sebagai berkata, "tapi saya mahu beliau tahu, pihak gereja tidak perlu diseru untuk menegakkan keadilan kepentingan politik".

Sementara itu, Philips pula berkata laporan itu turut menjejaskan reputasinya, dan menegaskan bahawapandangannya yang sebenar tidak dilaporkan.

"Ini adalah satu perbuatan fitnah. Saya terkejut dan marah dengan ketidakcekapan wartawan itu," katanya [Malaysiakini]

ReJaM© "Sudah puas fitnah surau dan masjid, Utusan Syaitan fitnah gereja pula... "

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Arkib Berita

Artikel Popular Minggu ini (Top 10)

Paling Popular