Monday, October 8, 2012

Panas ! Bekas Menteri Amno Dedah Skandal TV Bernama


Pendedahan Zam Maidin - Bernama TV tidak dirunding dengan menteri

Di dalam posting blognya www.zamkata.blogspot.com yang terbaru Zainudin Maidin, mantan Menteri Penerangan telah mendedahkan bahawa Bernama TV ditubuhkan tanpa berunding dengan beliau selaku Menteri Penerangan ketika itu.

“Malangnya Bernama TV yang dicetuskan berikutnya tanpa perundingan dengan saya, ketika saya menjadi menteri penerangan oleh seorang yang diberikan kepercayaan kerana kepetahan bercakap, pandai merancang, melobi dan membuat orang rasa "kembang" telah menyebabkan kerugian berjuta ringgit yang terpaksa ditanggung oleh Bernama hingga sekarang dan masih dalam usaha penyelesaian.

Mulanya Bernama TV ini hanyalah sebagai pembekal berita kepada Astro, tetapi tercetus idea " fantastic" yang tidak berasaskan kepada realiti untuk mewujudkan Channel Berita TV Bernama menerusi penswastaan, tetapi oleh kerana pencetus idea ini tidak berpengalaman sebagai wartawan, sebaliknya pandai ber"gendang kosong" maka ianya tidak praktikal dan berjuta wang rakyat menjadi korban kecuali memberi faedah kepada diri sendiri.

Mungkin kalau sekiranya bekas-bekas wartawan seperti Abdul Rahman Sulaiman, Rejal Arbi, Jalaluddin Bahauddin atau Syed Jamil menjadi Pengerusi Bernama masa itu, maka besar kemungkinan bencana ini tidak berlaku kerana kesedaran terhadap penyalahgunaan kuasa dan wang rakyat selalu menjadi bahan kritikan dan penulisan mereka.”.

Mengikut pendedahan yang telah dibuat oleh Blogger Kuda Ranggi Anuar Zaini Perlu Tanggung Jawab ) individu yang dimaksudkan Zam ialah Tan Seri Anuar Zaini rakan karib Pak Lah yang cukup berpengaruh ketika itu. Anuar Zaini telah dilantik sebagai Pengerusi Bernama walaupun beliau bukan berlatarbelakangkan media. Bernama TV yang berhutang kurang lebih RM10juta kepada Bernama menghadapi kerugian besar sehingga terpaksa dibailout oleh Kerajaan demi menutup kudis pentadbiran terdahulu.

Begitulah selalunya apabila terdapat mereka-mereka yang rapat dengan PM konon the inner circle yang boleh berbisik dan melangkah kepala-kepala pentadbir dan menteri yang dilantik. Kecurangan hanya akan terbungkang apabila sesuatu perniagaan atau projek Kerajaan itu gagal dan menanggung kerugian yang besar. Pada masa dan ketika itu terceliklah segala panau dan kurap di badan. Siapa yang meluluskan dan saluran mana yang digunakan. Badan bernasib baik jika panau dan kurap dapat diubati. Apa akan jadi jikalau panau dan kurap merebak menjadi kayap dan kanser sehingga keseluruh badan?. Pada masa itu mereka ini akan lari konon ‘lie low’bergentayangan di bungalow mewah mereka di luar negara (Australia yang terdekat) hasil wang rakyat.

Bernama TV adalah contoh typical kelemahan pentadbiran Kerajaan Pak Lah dan tidak siapa dapat mengatakan tidak, bahawa pentadbiran Najib juga ada tokoh-tokoh oportunis sebegini yang sedang berkeliting (bahasa Kedah yang bermaksud berlegar-legar disekeliling mencari peluang) di sekeliling keluarga Najib untuk ‘hijack’ dan menukar kulit mana-mana cadangan perniagaan dari usahawan tulin.


Iktibarnya, kejatuhan mana-mana pemimpin bukan kerana pembangkang tetapi sedikit sebanyak berpunca dari ‘The All President's Men’ yang bersembunyi di belakangnya mengatasi segala pentadbir yang diberi amanah. - Kedah Kini

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Arkib Berita

Artikel Popular Minggu ini (Top 10)

Paling Popular