Monday, July 8, 2013

Mansuh Akta Hasutan : Zahid Hamidi patut letak jawatan, beliau menafikan bercanggah pendapat dengan PM .. jom kita saksikan VIDEO ni sebagai bukti...

Video Janji Najib Tentang Akta Hasutan Yang Zahid Hamidi Wajib Tonton..
Pada 6 Julai lalu Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dilaporkan oleh Bernama telah menyelar sikap sesetengah pihak yang mendesak supaya Akta Hasutan 1948 dimansuhkan tanpa memikirkan impak negatifnya.

Beliau menarik perhatian bahawa atas desakan pihak tertentu sebelum ini, kerajaan telah memansuhkan Ordinan Darurat 1969 dan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

"Sekarang mereka bagaimanapun (desak) nak mansuhkan Akta Hasutan juga...saya tidak fikir ada perlunya, sebab apa lagi yang kita tinggal (ada) untuk melindungi rakyat dan ketenteraman negara," katanya.

Mengulas lanjut, beliau berkata: "Tambahan, bila ia dihapuskan, semua fitnah, tohmahan dan kutukan yang dilakukan penghasut boleh dianggap dihalalkan walhal demokrasi kita tidak menuntut begitu."

Siapa sebenarnya yang telah mengumumkan penghapusan akta itu sebelum PRU13 yang lalu?.. tengok video ni.. ASD

Berikut adalah Komen Ketua Menteri Pulau Pinang mengenai perkara ini..

Mansuh Akta Hasutan, Zahid patut akui silap atau letak jawatan
Sekalipun Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi menafikan beliau bercanggah pendapat dengan Perdana Menteri dalam isu Akta Hasutan, Menteri Dalam Negeri itu perlu mengakui kesilapan atau meletak jawatan.

"Alasan Ahmad Zahid tidak dapat diterima. Datuk Seri Najib Razak mesti komited untuk memansuh akta itu dengan mengarahkan Zahir mengakui kesilapan dan menyokong pemansuhan.

"Atau Zahid patut letak jawatan dari Kabinet," kata Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng pada kenyataan media, hari ini.

Katanya, keengganan Ahmad Zahid bukan sahaja bercanggah dengan janji Najib tetapi menunjukkan beliau mengkhianati slogan pilihan raya Barisan Nasional (BN) iaitu 'Janji Ditepati' .

Julai tahun lalu, Najib selepas memansuh Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dan Ordinan Darurat, membuat pengumuman bahawa akta itu akan diganti dengan Akta Keharmonian Nasional.

Jika BN gagal melaksanakannya, Lim meminta Najib memberi penerangan kepada rakyat alasan BN mungkir janji, mengkhianati pengundi dengan tidak menepati janji memansuh Akta Hasutan.

Lim juga menolak dakwaan Zahid betapa pemansuhan akta itu bermakna tiada undang-undang yang mengawal kesalahan seperti menghasut, fitnah, tuduhan liar atau kutukan.

"Ini tidak masuk akal kerana peruntukan jenayah itu ada dalam Kanun Keseksaan, selain membuat saman sivil," katanya, menambah Akta Hasutan disalah guna terhadap pemimpin pembangkang.

Berdasarkan pengalamannya, Lim berkata: "Jelas, Zahid cuba mengekalkan undang-undang menindas untuk diguna pakai terhadap pemimpin pembangkang."

Mengenai Ordinan Darurat, beliau berkata Zahid tidak wajar menyamakan kenaikan kadar jenayah terutama jenayah jalanan dengan pemansuhan ordinan itu.

Malah, Lim menyifatkan kenaikan kadar jenayah disebabkan kegagalan penguatkuasaan dan keberkesanan anggota polis menjalankan tugas.

"Jabatan Siasatan Jenayah (CID) hanya sembilan peratus dari keseluruhan pasukan polis. Malah, bilangan polis Cawangan khas (SB) hampir sama dengan anggota CID," katanya.

Beliau berkata, sebanyak 41 peratus anggota polis terbabit dalam tugas pengurusan manakala 31 peratus berperanan dalam aspek keselamatan dan ketenteraman awam.

Malah, Lim berkata, kebanyakan kakitangan polis dibahagi kepada tugas yang tidak berkaitan dalam pencegahan jenayah termasuk dijadikan senjata politik untuk 'mengurus' pemimpin pembangkang ~ The Malaysian Insider

Dapatkan Lebih Maklumat Di SINI dan SINI

Demo LoNie Al Baqarah [28] : Bagaimana kamu tergamak kufur (mengingkari) Allah padahal kamu dahulunya mati (belum lahir), kemudian Ia menghidupkan kamu; setelah itu Ia mematikan kamu, kemudian Ia menghidupkan kamu pula (pada hari akhirat); akhirnya kamu dikembalikan kepadaNya (untuk diberi balasan bagi segala yang kamu kerjakan)

"Dan janganlah engkau (wahai Muhammad) menyangka Allah lalai akan apa yang dilakukan oleh orang-orang yang zalim; sesungguhnya Ia hanya melambatkan balasan mereka hingga ke suatu hari yang padanya terbeliak kaku pemandangan mereka, (kerana gerun gementar melihat keadaan yang berlaku)." (Ibrahim: Ayat 42)..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Arkib Berita

Artikel Popular Minggu ini (Top 10)

Paling Popular