Tuesday, July 9, 2013

Krisis Politik Mesir : Ucapan yg senada dgn NAJIB?

AS: Terima penggulingan Mursi
KAHERAH - MESIR. Amerika Syarikat (AS) meminta parti gerakan bekas pemerintah Mesir, Ikhwan Muslimin menerima penggulingan Presiden Mohammed Mursi sejak lima hari lalu.
krisis Mesir
Penyokong berhimpun mendesak tentera membebaskan Mursi di Dataran Rabia al-Adawiya

AS: Terima penggulingan Mursi
Ziad Bahaa El- Din (kiri) dan Mohamed Elbaradei

Media tempatan melaporkan, seorang ahli tertinggi dari parti gerakan itu berkata, diplomat AS menghubungi pemimpin-pemimpin parti itu untuk memujuk mereka menyertai semula proses politik di Mesir.

“Mereka meminta kami menghalalkan rampasan kuasa. Desakan itu seperti pukulan maut buat kami,” katanya.

Beliau berkata, AS juga cuba melobi dan meracuni fikiran pemimpin Ikhwanul Muslimin dengan menuduh, Mursi hanya ingin memonopoli kuasa dan melebarkan pengaruhnya sahaja.

Dalam perkembangan lain, kerajaan sementara Mesir masih buntu untuk memilih Perdana Menteri sementara selepas Parti al Nour menolak kedua-dua calon dipilih oleh tentera untuk mengisi jawatan tersebut.

Pentadbiran sementara dibentuk tentera untuk membawa negara itu ke pilihan raya awal, mencalonkan peguam Demokratik Sosial; Ziad Bahaa el-Din dan ahli politik liberal; Mohamed ElBaradei.

Namun, kedua-dua calon itu ditolak dan mereka enggan menandatangani pelan tindakan tentera untuk peralihan kuasa.

Mereka juga menarik diri untuk mengadakan rundingan lanjut sebagai tindak balas terhadap tindakan tentera menembak mati puluhan penunjuk perasaan di Ibu Pejabat Pengawal Republikan.

Jurucakap Parti al Nour Nadder Bakkar berkata, semua rundingan ditarik serta merta selepas lebih 35 maut dan ratusan yang lain cedera di luar bangunan berkenaan, kelmarin.

“Ketua tentera Abdel Fattah al-Sisi kini bertanggungjawab terhadap semua kekecohan dan kematian ini.

Sementara itu, Ikhwanul Muslimin melaporkan, sekurang-kurangnya 50 penyokong terbunuh selepas tentera menggunakan senjata api dan gas pemedih mata untuk menyuraikan penyokong Mursi.

“Jumlah anggota keselamatan bertambah dua kali ganda dari kelmarin. Mereka menyasarkan tembakan terhadap penyokong,” katanya dipetik PressTV

Saksi berkata, beliau melihat ramai orang ditembak askar dan polis selepas beberapa das tembakan dilepaskan ke udara di bandar Nasr, timur Kaherah.

Dataran Rabia al-Adawiya dan Dataran Al-Nahda berhampiran Universiti Kaherah kini menjadi lokasi perhimpunan penyokong Mursi bagi mendesak pemimpin itu dibebaskan kerana sehingga kini ‘kehilangan’ Mursi terus cetus
tanda tanya selepas ditahan unit komando sejak Khamis lalu.

Mereka juga menyekat jalan utama menuju ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kaherah.

Bagi kumpulan anti Morsi mereka berkumpul di Dataran Tahrir, sekitar Istana Ittihadiya dan Iskandariah serta bandar-bandar utama yang lain di seluruh Mesir. SH

Dapatkan Lebih Maklumat Di SINI dan SINI

Demo LoNie Al Baqarah [28] : Bagaimana kamu tergamak kufur (mengingkari) Allah padahal kamu dahulunya mati (belum lahir), kemudian Ia menghidupkan kamu; setelah itu Ia mematikan kamu, kemudian Ia menghidupkan kamu pula (pada hari akhirat); akhirnya kamu dikembalikan kepadaNya (untuk diberi balasan bagi segala yang kamu kerjakan)

"Dan janganlah engkau (wahai Muhammad) menyangka Allah lalai akan apa yang dilakukan oleh orang-orang yang zalim; sesungguhnya Ia hanya melambatkan balasan mereka hingga ke suatu hari yang padanya terbeliak kaku pemandangan mereka, (kerana gerun gementar melihat keadaan yang berlaku)." (Ibrahim: Ayat 42)..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Arkib Berita

Artikel Popular Minggu ini (Top 10)

Paling Popular