Sunday, October 21, 2012

UMNO, MCA dan Gerakan sama-sama 'berlidah biawak'?


Ramai yang tidak faham isu sebenar mengapa pakatan ahli-ahli majlis PR mendesak Dato' Rasli Basir Setiausaha Kerajaan Negeri Kedah meletakkan jawatan, lalu mendesak saya membuat penjelasan dalam kolum Harakah.
Saya mengambil masa hampir separuh hari untuk mencari sudut fokus yang tepat dan 'selamat' (pada kedudukan saya) untuk menulis tetapi gagal.

Saya memimpin sebuah unit di bawah SUK dan bekerja melaksanakan misi seorang Menteri Besar. Justeru setiap ayat yang boleh difahami maksudnya maka ia membayangkan imej MB. Maka saya membuat ketetapan untuk tidak mengulasnya. Biarlah gerombolan ahli majlis yang diketuai oleh Basir Ismail menjalankan kerja mereka dan saya menjalankan kerja sendiri.

Isu kedua yang kecoh di Kedah ialah isu pelaksanaan Islam yang kemudian mengundang kenyataan-kenyataan kontroversi. Segalanya bermula dengan persepakatan MCA dan Gerakan Kedah menyerang kerajaan negeri Pakatan dengan menggunakan isu perkauman. Hampir tiga tahun mereka mengasak dengan isu yang sama iaitu kuota perumahan 50-50, 'kegagalan' membina semula kandang pemotongan babi yang telah diruntuhkan berhampiran kampung Melayu dan dakwaan kononnya PAS memaksa papan iklan menggunakan tulisan jawi. Antara yang membangkitkan isu tersebut ialah Dato' Chor Chee Heung (MP Alor Setar), Dato' Chong Itt Chew (Pengerusi MCA Kedah) dan Tan Keng Liang (Ketua Pemuda Gerakan Kedah).

Saya tidak berhasrat untuk menjelaskan lagi kedua isu tersebut setelah berkali-kali menjelaskan dalam ruangan ini. Untuk isu ketiga, jawapannya sangat mudah iaitu tiada arahan memaksa tulisan jawi di papan iklan oleh pihak berkuasa tempatan. Mereka hanya digalakkan lalu peniaga lebih selesa menggunakan tulisan jawi memandangkan masyarakat Muslim adalah majoriti di negeri ini. Tetapi biasalah BN, fitnah seolah-olah menjadi rukun yang wajib dilakukan oleh parti mereka.

Terbaru ada pihak berkuasa tempatan yang bercadang mengenakan peraturan terhadap aktiviti pengiklanan. Syaratnya sangat mudah, jika model iklan yang dipaparkan itu Muslim ia wajib menutup aurat. Jika modelnya bukan Muslim ia mestilah berpakaian sopan. Foto seorang wanita bukan Muslim yang memakai choengsam sudah dianggap sopan. Yang tidak sopan ialah wanita yang mendedahkan pangkal dada, paha atau memakai bikini.

Namun semua parti komponen BN menjadikan isu perkauman sebagai penyambung hayat mereka. MCA dan Gerakan pun memalu gendang di kalangan masyarakat bukan Muslim di Kedah bahawa peraturan melarang iklan separuh bogel adalah peraturan yang melampau.

Kenyataan pemimpin MCA dan Gerakan itu disiarkan secara besar-besaran dalam semua media Cina. Pegawai Khas kepada Menteri Besar, Teh Kok Soo memberi penjelasan panjang lebar kepada semua media tersebut untuk menangkis serangan, namun yang tersiar hanya beberapa baris. Media Cina juga mutakhir ini mungkin sudah diberi kata dua oleh Umno sehingga mereka hilang kebebasan bersuara. Transformasi dalam demokrasi yang kononnya dilaungkan Najib rupanya membawa media Cina ke era komunisme.

Setiausaha Dewan Himpunan Penyokong PAS Kedah, William Khor menjawab kalau hudud dilaksanakan pun ia sangat baik kerana berjaya banteras jenayah. "Kalau saya kena 'potong' pun saya tetap akan sokong PAS," katanya. Jawapan sebegitu tentulah tak diperlukan oleh bukan Muslim, cuma pedas menyindir sebahagian orang Melayu yang menolak hudud.

Pengerusi DAP Kedah, Lee Guan Aik tidak berpuas hati dengan kenyataan racis MCA dan Gerakan lalu mengadakan sidang media menjelaskan isu sebenar. Rupanya kenyataan beliau tidak diputarbelit oleh media Cina tetapi Utusan Malaysia pula yang mengambil peranan memutarbelit isu itu dari persepsi perkauman Melayu Islam.

DAP kononnya dituduh akan menentang apa-apa peraturan yang berunsur keIslaman yang dilaksanakan oleh kerajaan negeri, termasuk peraturan iklan tidak sopan. 'PAS perlu restu DAP' dijadikan tajuk utama Utusan Malaysia sebagai tindakan provokasi perkauman terhadap orang Melayu.

Lee Guan Aik lantas menyelar tindakan akhbar pemfitnah itu menyiarkan berita yang bercanggah dengan kenyataan yang dikeluarkan beliau.

"Berita tersebut adalah berniat jahat bagi melaga-lagakan kerajaan Pakatan Rakyat di Kedah, mahupun di Malaysia.

“Pada 14 Oktober 2012, saya ada buat sidang media bagi mengulas pelaksanaan garis panduan papan iklan yang dikeluarkan oleh Majlis Bandaraya Alor Setar (MBAS).

“Dalam kenyataan tersebut, saya langsung tidak menyatakan DAP menentang undang-undang berunsurkan Islam jika mahu dilaksanakan di sini (Kedah), tetapi saya berkata bahawa apa-apa sahaja undang-undang yang perlu dilaksanakan memerlukan persetujuan ketiga-tiga parti (Pakatan Rakyat).

“Ianya perlu dibincang bagi mendapat pandangan semua pihak dahulu, baru boleh dilaksanakan, bukan saya kata PAS perlu restu DAP baru boleh laksana undang-undang berunsurkan Islam, ini bertujuan bagi melaga-lagakan kami (Pakatan Rakyat),” jelas beliau ketika dihubungi," ujarnya.

Begitulah MCA, Gerakan dan UMNO; mereka dari satu badan (BN) tapi lidah yang terjelir masing-masing pincang bercabang. Lain di hadapan Melayu, lain pula di hadapan Cina bukan Muslim. Oleh ZULKIFLI YAHAYA

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Arkib Berita

Artikel Popular Minggu ini (Top 10)

Paling Popular