Saturday, January 15, 2011

"Inna lillaahi wa innaa ilaihi raaji`uun"

Al-Baqarah:156  
(yaitu) orang-orang yang apabila ditimpa musibah, mereka mengucapkan: "Inna lillaahi wa innaa ilaihi raaji`uun" .

Kembalinya Adik Ipar menemui Yang Maha Pencipta
Hari ini Tanggal 15hb Jan 2011 bersamaan Hari selasa 11 Safar 1432H
Semoga Roh nya di AMPUNI serta di RAHMATI 
Oleh ALLAH SWT. Amiinn

Oh! Lemas di Bathtub (18SG)


HiKMaH MaKaNaN DaLaM ISLamKHaSiAT PoKoK KaRi


Tuesday, January 11, 2011

KeLuHaN PeNgguNa AwaL KoMPuTeR


Jim Cartlon, seorang wartawan Wall Street Journal, baru-baru ini mengumpulkan keluhan dari pengguna komputer Amerika semasa di awal era komputer.

1. Compaq pernah mempertimbangkan untuk mengubah perintah “Press ANY Key” menjadi “Press ENTER Key” kerana banyak penggunanya yang telefon yang menanyakan dimana tombol “ANY” di keyboard.

Hukum Makan Dengan Tangan Kiri


Oleh : Nur Ihsan.

Dari Abdullah bin ‘Umar radhiallahu anhuma bahwa Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda:

إِذَا أَكَلَ أَحَدُكُمْ فَلْيَأْكُلْ بِيَمِينِهِ وَإِذَا شَرِبَ فَلْيَشْرَبْ بِيَمِينِهِ فَإِنَّ الشَّيْطَانَ يَأْكُلُ بِشِمَالِهِ وَيَشْرَبُ بِشِمَالِهِ
“Jika seseorang di antara kalian makan, maka hendaknya dia makan dengan tangan kanannya. Jika dia minum maka hendaknya juga minum dengan tangan kanannya. Karena setan makan dengan tangan kirinya dan minum dengan tangan kirinya pula.” (HR. Muslim no. 3764)

Dari ‘Umar bin Abi Salamah radhiallahu anhu dia berkata: Dulu aku adalah anak kecil yang berada di bawah pengasuhan Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam. Ketika makan, tanganku berpindah-pindah kesana kemari di atas piring. Maka beliau bersabda kepadaku:

Gelang "Power Balance" Produk Kelentong!


PALSU...Power Balance mengaku tidak ada bukti saintifik di sebalik gelang getah yang dikeluarkannya dan terpaksa menawarkan bayaran balik kepada pengguna di Australia.

Hukum memukul muka


6 Safar 1432H
Ust. Salman Maskuri

Hukum memukul muka adalah haram walau dengan apa jua tujuan sekalipun ,samada dalam hudud, takzir, denda anak, denda anak murid atau tujuan2 yang lain.

Nabi saw bersabda

( إِذَا قَاتَلَ أَحَدُكُمْ أَخَاهُ فَلْيَجْتَنِبْ الْوَجْهَ ). رواه البخاري (2560) ومسلم (2612) واللفظ له ، وفي رواية له بلفظ: ( إِذَا ضَرَبَ أَحَدُكُمْ ... )


" Apabila sesorang kamu hendak memukul saudaranya (dengan tujuan dibenarkan syara') hendaklah dia menjauhi dari memukul mukanya."

Hadis sahih Bukhari dan Muslim

Nombor-nombor Plat Kereta Yang Unik


Bulan lepas nombor plat pendaftaran kenderaan “MCA 1” telah ditender pada harga RM300,100 dan merupakan tawaran tertinggi untuk nombor plat di negara ini, setakat ini.

Kementerian Pengangkutan berkata, sebelum ini harga plat pendaftaran tertinggi ialah “TAY 1” yang ditender pada harga RM242,000 dan “TAN 1” sebanyak RM200,900.

Apakah plat kereta 'unik' yang pernah anda jumpa? Samada di jalan raya atau dimana sahaja? Ini ada beberapa plat yang unik pernah ditemukan:

Monday, January 10, 2011

Ingat Rintihan Anak Luar Nikah Artis dalam "Melodi" Semalam?


Angelina, remaja berusia 15 tahun muncul dalam siaran gosip hiburan Melodi terbitan TV3 semalam. Dia mendakwa ibu kandungnya yang didakwa seorang artis seolah-olah enggan menerimanya. 

Remaja ini mendedahkan bahawa ibunya itu hanya menjaganya beberapa hari sebelum menyerahkannya kepada keluarga angkat. 

Remaja itu mendakwa dilahirkan pada 23.11.1996 tetapi disebabkan kelewatan ibu angkatnya membuat sijil kelahiran, maka tarikh lahirnya telah didaftarkan pada  21.02.1997. 

Untuk membuktikan bahawa si artis itu ialah ibu kandungnya, remaja ini menegaskan bahawa dia sanggup menjalani ujian DNA.

Ini Kisah Anak Buang EmakKuala Lumpur: “Selama membesarkan dia, saya tak pernah terfikir yang dia tergamak membuang ibu sendiri,” rintih seorang ibu yang kini hidup merempat sejak enam bulan lalu selepas ‘dibuang’ anak perempuan tunggalnya akibat penangan cinta lelaki Iran.

Ibu itu yang hanya mahu dikenali sebagai Ani, 47, kini menumpang berteduh di rumah rakan dan berpindah-randah dari satu kediaman ke kediaman lain di Seremban, Negeri Sembilan serta Selayang di sini, dengan hanya membawa lima helai pakaian.

“Saya tidak menumpang lama di rumah orang dan berpindah-randah dari rumah rakan ke rumah rakan lain selepas tinggal dua atau tiga hari. Saya tidak ada sesiapa dalam hidup ini. Selepas suami meninggal dunia pada 2008, hanya anak perempuan tunggal itu yang menjadi tempat saya bergantung. 

15 Mayat Tanpa Kepala Ditemui


Waspada : Baju Kurung Sekolah Ada Lambang SalibBaju sekolah ada lambang salib

KAMPUNG ULU KRONG – Seorang ibu, di sini terkejut apabila melihat baju sekolah anak perempuannya ada lambang salib di bahagian depan dan belakang ketika menggosoknya.

Zainuddin Majid, 47, berkata, lambang itu dikesan oleh isterinya, Kathmah Awang, 45, semasa menggosok pakaian sekolah anaknya.

Menurutnya, lambang itu semakin jelas kelihatan bila digosok.

"Pihak syarikat yang mengeluarkan pakaian sekolah ini harus bertanggungjawab," katanya ketika ditemui Sinar Harian, di sini.

Wanita Perlu Waspada: Jangan Hias Kereta Anda Dengan Anak Patung


Memandangkan wanita gemar sangat nak hias kereta dengan pelbagai koleksi patung macam gambar kat atas tu, maka artikel yang kami terima melalui emel ini ‘wajib’ anda baca. Nak tahu kenapa? Anda bacalah untuk mengetahuinya..

Semalam, saya sampai ke ofis agak awal. Jadi saya duduk dululah dalam kereta sambil mendengar lagu. Tiba-tiba, terkejut saya apabila ternampak kereta peronda polis berhenti dibelakang saya. Dengan penuh gaya, seorang polisi datang ke arah saya.

Kenapa Nabi Muhammad saw berkahwin lebih by Koleksi Tazkhirah Di FB

Bismillahirrahman al-rahim. Demi yang menciptakan hati manusia, demi yang mengurniakan rasa cinta dan kasih, demi yang mengurniakan taufik dan hidayah, tunjukilah kami semua jalan yang benar, jalan para Anbiya’, Siddiqin, Syuhada’ dan Solehin, sesungguhnya engkau Ya Allah maha berkuasa ke atas setiap sesuatu”.

Ramai ulama yang tidak membincangkan perkara ini kecuali untuk menjawap keraguan-keraguan dan tohmahan yang ditimbulkan oleh orientalis dan beberapa anak-anak islam yang liberal @ jahil agama.

Alangkan Binatang Sayang Anaknya


Rmai yang masih tidak menyedari bahawa membuang bayi itu adalah laksana membunuhnya.

Lantaran itu saban hari kita dihidangkan dengan berita-berita menyayat hati, remaja yang terlanjur hamil dan mengambil langkah mudah: buang bayi yang dilahirkan. Alangkah besar dosa yang ditanggung, selepas berzina, membunuh pula.

Tergamak seorang "ibu" melakukan demikian yang binatang sekalipun tidak melakukan hal demikian terhadap anaknya. 

Sunday, January 9, 2011

Ilmu bukan sekadar teori

03 Safar 1432H.

Sufyan ats-Tsauri rahimahullah berkata, “Tidaklah sampai kepadaku suatu hadits dari Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam melainkan aku pasti beramal dengannya.” Amr bin Qais al-Mala’i rahimahullah berkata, “Apabila sampai kepadamu hadits dari Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam maka beramallah dengannya meskipun hanya sekali agar kamu termasuk penganutnya.”

Kenapa pasangan suami isteri tidak serasi?
03 Safar 1432H.
Ahmad Baei Jaafar

Apabila perkahwinan sudah menjangkau enam bulan, salah dan silap sesuatu pasangan akan mula diungkit, padahal sebelumnya dibiarkan sahaja, konon masih baru. Lalu suami yang tidak senang hati dengan sikap isteri, cuba menasihati isterinya begitu dan begini. Percayalah ketika itu, nasihat suami sudah tidak bernilai lagi, sebaliknya isterinya menjawab, “dulu tak salah, kenapa baru sekarang salah?”
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Arkib Berita

Artikel Popular Minggu ini (Top 10)

Paling Popular