Saturday, January 8, 2011

[Bergambar] Mangsa Banjir Di Kelantan MeningkatMangsa banjir di Kelantan meningkat 866 orang

KOTA BAHARU - Jumlah mangsa banjir yang ditempatkan di pusat-pusat pemindahan di Kelantan semakin bertambah petang ini kepada 866 orang berbanding 376 mangsa yang dilaporkan pada sebelah pagi.

Jurucakap Bilik Gerakan Banjir Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kelantan berkata, sehingga kini sebanyak 13 pusat pemindahan telah dibuka di lima daerah iaitu Kota Baharu, Bachok, Pasir Mas, Tanah Merah dan Pasir Puteh.

[Bergambar] Buaya Tembaga Ditangkap Di KuantanBuaya Tembaga ditangkap di Kuantan

Gambar: GEMPAR... Para anggota Bomba dan Penyelamat, Jabatan Pertahanan Awam Malaysia dan Perhilitan Pahang berjaya menjerat lalu mengangkat seekor buaya Tembaga sesat di kampung Permatang Chengal di sini, hari. -fotoBernama

KUANTAN - Penduduk di kampung Sungai Soi dekat sini gempar apabila seekor buaya tembaga cuba melintas jalan di Lorong Permatang Chengal, Kampung Sungai Soi dekat sini.

10 Senibina Rumah Unik Dan AnehRumah mungkin merupakan tempat teraman dan terbaik bagi orang yang tinggal di dalamnya. Bagaimanapun bentuknya, rumah seharusnya memiliki kenyamanan dan kedamaian. Sukar untuk mempercayai apabila orang-orang yang tinggal di rumah di bawah ini memikirkan hal yang sama.

Di bawah adalah daftar 10 rumah yang sangat aneh, unik dan jarang terdapat di mana-mana bahagian di atas dunia. 


Friday, January 7, 2011

MENGINGATI MATI
Daripada Abu Hurairah ra, Nabi bersabda: ‘Perbanyakkan mengingati perkara yang memutuskan kelazatan iaitu mati’

Husain bin Ali bin Abu Talib (4-61 H)


2 Safar 1432H.

Oleh: Ustadz Muhammad Umar Sewed

Beliau dilahirkan pada bulan Sya’ban tahun ke-empat Hijriyah. Diriwayatkan bahwa Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam men-tahnik (yakni mengunyahkan kurma kemudian dimasukkan ke mulut bayi dengan digosokkan ke langit-langitnya -pent.), mendoakan dan menamakannya Al-Husein. Demikianlah dikatakan oleh Ibnu Katsir dalam Al-Bidayah wan Nihayah, juz VIII, hal. 152.

5 Petua Lahir Anak Soleh


 Petua Lahir Anak Soleh

Allah SWT berfirman dalam surah ar-Rum ayat 30 yang bermaksud: “(Tetaplah atas) fitrah Allah yang menciptakan manusia menurut fitrah itu. (Hukum-hukum) ciptaan Allah tidak dapat diubah. Itulah agama yang benar. Tapi sebahagian besar manusia tidak mengetahui.”

Dalam sebuah hadis riwayat al-Bukhari daripada Abu Hurairah : “Nabi Muhammad SAW bersabda yang bermaksud, “setiap anak dilahirkan dalam keadaan fitrah (tidak mempersekutukan Allah) tetapi orang tuanya yang menjadikannya seorang Yahudi atau Nasrani atau Majusi.”

Tertawa Di Dunia Menangis Di Akhirat


Dalam satu hadith, Nabi saw bersabda'Banyak tertawa dan tergelak-gelak itu mematikan hati. Banyak tertawa menjadikan hati semakin malap dan tidak berseri. Lampu hati tidak bersinar dan akhirnya terus tidak menyala. Hati tidak berfungsi lagi.

Nabi Muhammad melarang ummatnya dari gelak-ketawa yang melampaui batas. Menurut hadith, banyak ketawa menghilangkan akal dan ilmu. Barangsiapa ketawa tergelak-gelak, akan hilang satu pintu daripada pintu ilmu.

SEPULUH SEBAB PENGHAPUS DOSA


Nash-nash al-Qur`an dan Sunnah telah menunjukkan bahwa hukuman dosa (siksa) dapat dihapuskan dari seorang hamba dengan sepuluh sebab berikut ini:

1. Taubat Nasuha.

Yaitu taubat yang sebenar-benarnya taubat, maka ia (taubat nasuha) dapat meleburkan dosa sebelumnya. Dan Allah Subhanahu Wata'ala Maha menerima taubat hamba-hambaNya yang mau bertaubat kepadaNya.

Dan orang yang bertaubat dari segala dosa bagaikan orang yang tidak memiliki dosa. Allah Subhanahu Wata'ala berfirman, artinya, “Dan Dialah yang menerima taubat dari hamba-hambaNya dan memaafkan kesalahan-kesalahan dan mengetahui apa yang kamu kerjakan.” (QS. asy-Syura: 25).

"MELIMPAH RUAHNYA GANJARAN ALLAH"


Allah s.w.t berfirman dalam Surah Al-Baqarah ayat 261:

" Bandingan (derma atau nafkah) orang-orang yang membelanjakan hartanya pada jalan Allah, ialah seumpama sebiji benih yang menumbuhkan tujuh batang tangkai, setiap tangkai itu mengandungi 100 biji. Allah melipatkan pahala bagi siapa yang dikehendakiNya dan Allah Maha Luas ( kurnianya ) lagi Maha Mengetahui"

Fakta hebat tentang jantung

1. Jantung kita hanyalah sebesar sekepal tangan kita

Photobucket
Meskipun jantung kita cuma sebesar kepalan tangan kita, tetapi jantung merupakan bagian tubuh yang paling aktif dan tidak pernah berhenti bekerja sekalipun kita tertidur. Kalau jantung berhenti berdenyut, berakhirlah hidup kita. Jantung tidak pernah penat dan bekerja selama kita hidup.

10 Cara Memanjangkan Hayat Bateri Handfon10 Tips Untuk Memperpanjang Umur Bateri Handfon

Hampir setiap dari kita mempunyai handfon. Malah kini, percayakah anda bahawa pelajar taska (tadika) pun memilik handfon?

Bagi seorang pemakai handfon yang aktif, masalah utama yang dihadapi ialah terpaksa mengecas bateri setiap kali handfon kehausan tenaga.

Setiap bateri yang boleh dicas semula mempunyai "kitar hayat pengecasan"nya. Belum ada sampai saat ini bateri yang mempunyai hayat seumur hidup. Ertinya setiap kali bateri habis dipakai dan di ulang cas (satu kali pengisian penuh), itu dihitung sebagai 1 kali kitar hayat pengecasan.

Cite "Ayang" heheheheheeAl-Israa`:032  
Dan janganlah kamu mendekati zina; sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji. Dan suatu jalan yang buruk.[Bergambar & Video] 17 Warga Chicago Peluk Islam Setelah Lihat Iklan Di Bas

17 Warga Chicago Masuk Islam Setelah Lihat Iklan di Bas

Beberapa waktu lalu, artikel Gain Peace, Berdakwah Lewat Bas Kota mengeluarkan laporan tentang kegiatan kempen tentang Islam dengan cara memasang iklan di badan bas, yang dilakukan organisasi GainPeace di Chicago. Kegiatan yang dilakukan organisasi ini ternyata membuahkan hasil, bukan hanya mampu membetulkan pandangan masyarakat Barat yang salah tentang Islam tapi setelah melihat iklan di badan bas tersebut, ada 17 warga Chicago yang menyatakan diri masuk Islam.

Serangan api misteri masih ekori keluarga Sidek
http://kosmo.com.my/kosmo/pix/2011/0106/Kosmo/Negara/ne_12.1.jpg

Oleh ABD. RAZAK OSMAN
razak@kosmo.com.my

MOHD. SIDEK menunjukkan pakaian yang terbakar kepada Ahmad Fadzly di rumah sewanya di Bandar Baharu, Kulim semalam.

Pisang Dibuang Kerana Tidak Dibeli Peniaga Akibat Kekurangan Minyak Masak


Pengguna mula gusar dengan masalah kekurangan minyak masak di pasaran sekarang apabila pasar raya dan pekedai runcit menaikkan notis tiada bekalan itu di premis mereka.

Gambar: GEORGE TOWN - TERJEJAS ... Seorang pekerja kebun pisang, Muhammad Yusof membuang beberapa tandan pisang yang busuk apabila peniaga pisang goreng tidak dapat membeli pisang yang ditempah ekoran kekurangan minyak masak sejak Sabtu lepas ketika tinjauan fotoBERNAMA di sini, hari ini. Menurut pekerja itu, sebanyak 30 tandan pisang dibuang kerana busuk dan rosak sejak krisis minyak masak sejak Sabtu lepas. -Bernama

Surat Diplomasi Rasulullah Kepada Raja Dan Penguasa DuniaRasulullah sering berdakwah menggunakan utusan surat kepada raja raja dan penguasa penguasa dunia setelah Islam mulai kuat di Madinah dan mulai berkembang luas ke seluruh penjuru.

Surat-surat berkenaan mengajak raja-raja dan penguasa penguasa dunia menerima agama Islam. Salah seorang sahabat mengatakan ada diantara mereka yang enggan menerima surat-surat tanpa dicop mohor terlebih dahulu, maka Nabi saw memerintahkan para sahabat untuk membuatkan baginya cop mohor. Kemudian dibuatlah cop mohor berupa cincin yang berukiran kalimat “Muhammad Rasulullah“. Cop mohor ini dikenakan Nabi saw di tangan kanan beliau sehingga beliau wafat.

Tuesday, January 4, 2011

Waspada: Bangla Kaki Raba Dalam Komuter


Kaki raba dalam tren

KUALA LUMPUR: Seorang kakitangan bank tidak menyangka menjadi mangsa seorang lelaki warga Bangladesh gila seks apabila diraba ketika dalam tren komuter, Rabu lalu. Gambar fail.

Bagaimana Hilangnya Hafalan Al-Qur'an Karena Musik - by Berita Mengenai IslamSegala puji bagi Allah, Rabb semesta alam. Shalawat dan salam kepada Nabi kita Muhammad, keluarga dan  sahabatnya.
Kisah ini adalah kisah berharga yang kami tujukan bagi para penghafal Al Qur’an. Terserah ia adalah penghafal qur’an yang kaamil (sempurna), atau hanya 10 juz, 5 juz atau bahkan beberapa surat saja.

Ia adalah seorang yang Allah telah beri nikmat untuk menghafalkan Al Qur’an sejak kecil. Ia sudah menghafalkannya dengan tertancap mantap di dalam hati. Sampai katanya, ia tidak pernah melupakan satu ayat pun dalam bacaannya dan hafalannya. Dan ini sudah dikenal oleh guru dan orang-orang sekitarnya.

Awas, Teh timbang berbahaya: Jabatan KesihatanJELI: Teh timbang atau teh sukat yang amat digemari penduduk di negeri ini sebenarnya boleh memudaratkan kesihatan mereka.

Ketua Penolong Pengarah Kanan (Keselamatan dan Kualiti Makanan) Jabatan Kesihatan Kelantan (JKK), Ahmad Nadzri Sulaiman, berkata teh berkenaan yang sering digunakan peniaga kedai kopi sebenarnya mengandungi bahan pewarna sintetik (bukan semula jadi) yang berbahaya kepada kesihatan. "Teh berkenaan tidak mempunyai label dan dijual secara timbang di kedai runcit di negeri ini. Ia berbahaya kepada kesihatan pengguna dalam jangka masa yang lama," katanya. Beliau berkata, penjualan teh perlu mengikut Peraturan-peraturan Makanan 1985 iaitu tidak membenarkan serbuk teh ditambah bahan pewarna.

Monday, January 3, 2011

Antivirus Percuma Terbaik 2011


Memilih antivirus terbaik, tentu bukan sekadar program untuk pencegah virus dan penyelamat data semata-mata. anda perlu mendapatkan info sebanyak mungkin tentang antivirus yang akan menjadi pilihan anda. Yang paling banyak cirinya, yang ringan dan mudah dipasang, yang serasi dengan komputer anda dan yang pasti baik perkhidmatan dan pengemaskiniannya yang tidak mengecewakan.

Di internet, banyak ulasan yang diberikan tentang berbagai jenama antivirus yang beredar di pasaran. Urutan ranking antivirus tersebut juga naik-turun. Namun perlu diketahui, urutan di bawah ini, bukanlah ranking, namun hanya sekadar nombor urutan semata-mata. Pilihan ada di tangan anda. Semoga bermanfaat.


Panda Cloud AntivirusBersamaan dengan semaraknya teknologi Cloud Computing di Internet, maka Panda juga mulai mengikuti teknologi ini dengan menerapkan sistem Cloud Antivirus dengan menyebutkan Panda Cloud Antivirus. antivirus Panda ini yang percuma ini memang sudah menggunakan teknologi cloud computing sebagai mekanisma barunya dalam mengesan malware dan secara real-time dan juga mengurangi penggunaan sumber daya pada sistem komputer kita. Selain itu, AV ini juga memiliki kemampuan agar dapat bekerja sama dengan AV lain.

Memahami Musibah Dari Persepsi Positif

Assalamualaikum, bertemu lagi dipermulaan tahun masihi 2011, semoga hidup kita semua semakin lebih baik dan diberi baraqah oleh Allah S.W.T

Hidup kita dimuka bumi ini sering dilanda ujian, dugaan dan musibah. Selalu kita dengar nasihat dari teman-teman dan sesiapa jua yang menggalakkan kita bersabar, seperti ungkapan ini:

Bersabarlah, ini ujian dari Allah, ada hikmah disebaliknya....."

Selamat Hari Jadi

 Mudah2an Umur kita diberkati serta mendapat keredhaan dari ALLAH SWT.. InsyaALLAH


Adz-Dzaariyaat:056  
Dan aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan supaya mereka mengabdi kepada-Ku.


Fathir:011  
Dan Allah menciptakan kamu dari tanah kemudian dari air mani, kemudian Dia menjadikan kamu berpasangan (laki-laki dan perempuan). Dan tidak ada seorang perempuanpun mengandung dan tidak (pula) melahirkan melainkan dengan sepengetahuan-Nya. Dan sekali-kali tidak dipanjangkan umur seorang yang berumurpanjang dan tidak pula dikurangi umurnya, melainkan (sudah ditetapkan) dalam Kitab (Lauh Mahfuzh). Sesungguhnya yang demikian itu bagi Allah adalah mudah.


Al-Baqarah:096  
Dan sungguh kamu akan mendapati mereka, manusia yang paling loba kepada kehidupan (di dunia), bahkan (lebih loba lagi) dari orang-orang musyrik. Masing-masing mereka ingin agar diberi umur seribu tahun, padahal umur panjang itu sekali-kali tidak akan menjauhkannya daripada siksa. Allah Maha Mengetahui apa yang mereka kerjakan.Al-An`aam:060  

Dan Dialah yang menidurkan kamu di malam hari dan Dia mengetahui apa yang kamu kerjakan di siang hari, kemudian Dia membangunkan kamu pada siang hari untuk disempurnakan umur(mu) yang telah ditentukan , kemudian kepada Allah-lah kamu kembali, lalu Dia memberitahukan kepadamu apa yang dahulu kamu kerjakan.


Yassiin:068  
Dan barangsiapa yang Kami panjangkan umurnya niscaya Kami kembalikan dia kepada kejadian(nya) . Maka apakah mereka tidak memikirkan?

LAGU INI KHAS UNTUK ANDA
Popout


Sunday, January 2, 2011

Ultraman? Superman? Batman? TERBANG MAN ??? hahahaha

Jom MancingLebuh Raya Timur-Barat Kedua's Photos
Tauhid Uluhiyyah membezakan iman dan kufur by Koleksi Tazkhirah Di FB

Assalamualaikum sahabat-sahabat yang dirahmati Allah sekalian, .

Kadang-kadang kita akan berasa resah, gelisah, muram dan cemas. seringkali juga kita berasa bosan dan daripada perasaan itu terbitlah pertanyaan dalam benak hati kita, "sebenarnya apa tujuannya aku hidup di dunia ini?"

dan terkadang itu kita akan berasa betapa kosongnya hidup ini, disebabkan hati yang kosong. justeru, bagi menjawab persoalan di atas, marilah kita kembali kepada tujuan kita dicipta. matlamat hidup kita adalah utk BERIBADAH KEPADA ALLAH. ini berdasarkan firman Allah (yang bermaksud), "Tidak aku ciptakan jin dan manusia kecuali utk beribadat kepada-Ku".(Surah Azzariayat ayat 56).

Maha Suci Allah yg menciptakan manusia dengan sebaik-baik kejadian dan Dia tidak menciptakan manusia tanpa arah tujuan. sudahlah diciptakan hamaNya dgn cantik dan sempurna, matlamat hidup juga cantik iaitu untuk menyembahNya(beribadah semata-mata).

Anjing yang suka berjalan seperti manusia
Lupakan seketika istilah 'catwalk', kerana kita akan bercerita tentang 'dogwalk'. Seekor anjing betina bernama Lulu gemar berjalan menggunakan kedua-dua kaki bahagian belakangnya, seolah-olah seperti manusia.

Penduduk terus buru buaya baham imam

28 Muharram 1432H.

SAMARAHAN 1 Jan. - Seekor buaya sepanjang 3.6 meter berjaya ditangkap di Sungai Batang Samarahan di Kampung Reban, dekat Serian hari ini selepas tragedi Imam Ketiga, Masjid Darul Ihsan, Sidi Samad, 66, dibaham oleh reptilia itu pada 18 Disember lalu.

Bagaimanapun, buaya yang ditangkap kira-kira pukul 9 pagi itu dengan menggunakan pancing berumpankan anjing dan ayam ternyata bukan reptilia yang dikatakan membaham mangsa tersebut.

Sebagai Anak Doakan Ibu Bapa Setiap Pagi - By Koleksi Tazkhirah Dr FB

Assalamulikum 

“Setiap pagi sedekahkan al-fatihah kepada kedua ibu bapamu (tak kira masih hidup atau telah tiada ) nescaya pintu rezekimu akan terbuka buat kamu” 
Berdasarkan Hadith Nabi:
“Tidak akan terputus rezeki seseorang selagi dia tidak meninggalkan doa kepada kedua orang tua nya dalam sehari”

Islam Agama Para Nabi dan Rasul


Islam adalah agama yang dibawa oleh seluruh nabi dan rasul. Dimulai dari Nabi Adam a.s. dan Nabi Muhammad saw. menjadi penutup seluruh risalah. Allah Subhanahu WaTa 'ala. menegaskan hal ini melalui lisan para nabi.
Misalnya dari lisan Nabi Nuh a.s. sendiri kita mendapat informasi bahwa Allah menyuruhnya menjadi muslim.

VIDEO - WALI BAND

meh nengok vidoe2 waliband
Popout

Popout

Popout

Popout

dan banyak lagilah korang carik sindri.. kahkahkah

Jom Kahwin heheheheehe

BACA DI [ SINI ]
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Arkib Berita

Artikel Popular Minggu ini (Top 10)

Paling Popular