Saturday, January 1, 2011

Pelakon Faizal Yusup meninggal dunia...


Semoga rohnya termasuk dalam kalangan orang yang diredai Allah. Al-Fatihah...

Cinta Memang Mengasyikkan !!!

Pada Rabu lepas seorang warga emas yang berusia 110 tahun mencurahkan isihatinya akan keadaannya berada dalam kesunyian tanpa 'teman hidup' untuk berbicara.

Pak Ahmad Md.Isa yang masih sihat ingin mencari teman untuk berkongsi hidup.

Ayat syahdunya berjaya membuka pintu hati seorang insan berusia 82 tahun bernama Sanah Ahmad. [sumber .]


Wednesday, December 29, 2010

Apa Terjadi Pada Quran di Hari Qiamat?


Salam

kita ahlus sunnah wal jamaah berakidah bahwa al-quran itu kalamullah dan bukan makhluk-Nya…juga talah diketahui bahawa Allah akan mencabut al-quran daripada dada manusia dengan kematian ulama dan huffaz…tapi sesudah berlaku al-qiyamah, atau as-sa’ah, dan mahsyar, mizan, lalu kemudian as-sirat, dan sesiapa yang terpilih memasuki jannah, dan yang tidak memasuki neraka…..khalideen fiha abadan….

PENGERTIAN FASIQ DAN MUNAFIQ

Oleh: Fauzan al-Banjari

Fasik atau Fasiq (al-fisq) berasal dari akar kata fasaqa-yafsiqu/yafsuqu-fisqan-fusûqan. Secara etimologis (bahasa), dalam ungkapan orang Arab, fasik (al-fisq) maknanya adalah keluar dari sesuatu (al-khurûj ‘an asy-syay’i) (al-Qurtubhi, Tafsîr al-Qurthubi, 1/246.), atau keluar (baca: menyimpang) dari perintah (al-khurûj ‘an al-amr). Dikatakan, misalnya, “Fasaqat ar-ruthbah (Kurma keluar),”— jika ia keluar dari kulitnya.” Dikatakan pula, misalnya, “Fasaqa Fulan mâlahu (Si Fulan mengeluarkan hartanya),”—jika ia menghabiskan atau membelanjakannya (ibnu Manzhur, Lisân al-‘Arab, 10/38).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Arkib Berita

Artikel Popular Minggu ini (Top 10)

Paling Popular