Friday, January 21, 2011

ANAK ZINA ??


KISAH BENAR :
Mengapa Aku Dilahirkan Begini..

Suatu petang..ada seorang remaja perempuan datang berjumpa saya tanpa temujanji terlebih dahulu. Pakaian amat sopan. Bertudung bulat dan wajahnya putih bersih. Dia bertanya berbagai-bagai persoalan agama. Saya menjawab sekadar yang saya tahu.
Dia bertanya : apa hukum anak zina??

JANGAN HAMPIRI ZINA


Baca...Fahami...Hayati...
Firman Allah :
“Janganlah kamu mendekati zina. Sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan yang keji dan satu jalan yang buruk (yang membawa kerosakan).”
(AL-ISRA’ : 32)

CLoRaTeS LoGo SaLiB ?

Assalamualaikum w.b.t.

Kali ni kita akan berbicara mengenai suatu pendedahan yang amat mengejutkan iaitu kaedah yang digunakan untuk memudahkan kita membawa lambang salib ke mana sahaja kita pergi. 

Sebaik-baik do'a
Do'a-do'a yang terdapat dalam al-Qur'an itu adalah sebaik-baik do'a, karena itulah do'a-do'a yang diajarkan langsung oleh Allah ta'ala kepada semua hamba-Nya. 

Dalam al-Qur'an, Allah subhanahu wa ta'ala berfirman : Berdoalah kepada Rabb-mu dengan berendah diri dan suara yang lembut. 

Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang-orang yang melampaui batas. (QS. al-A'raaf : 55), 

Ayam Pon Dh Kena Sunat Sekarang... (",)

Korang tau x yg ayam pon kena sunat sekarang. Apa x percaya? Jom tgk gambar bawah nie, he3...

[Bergambar] Al-Quran 500 Tahun Akan Dipamerkan Secara Online


London - Satu manuskrip antara naskhah al-Quran paling penting dan jarang dilihat di dunia akan dipamerkan di Internet, lapor sebuah akhbar semalam.

Kitab suci tulisan tangan itu yang dianggarkan berusia sekitar 500 tahun, amat berharga dan rapuh sehinggakan para ilmuwan tidak dapat meletakkannya untuk dipamerkan.

Cikgu Mengamuk!Saya petik:
Hentakan pedang kejutkan penghuni tidur di kuarters guru

Thursday, January 20, 2011

Qunut Witir


Shalat witir disyariatkan dalam shalat malam. Disyariatkan juga untuk melakukan qunut yang pernah dilakukan Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam. Bagaimana ketentuannya? Simaklah paparan berikut ini.

Pengertian Qunut
Kata Qunut dalam bahasa Arab digunakan untuk beberepa pengertian, di antaranya:

Penipuan Maxis Broadband WirelessWednesday, January 19, 2011

Halia hutan boleh rawat kanser


SERDANG: Universiti Putra Malaysia (UPM) menemui teknologi perubatan baru bagi merawat penyakit kanser serviks (pangkal rahim) dengan menggunakan herba semula jadi yang dikenali sebagai lempoyang atau halia hutan (Gambar).

[Bergambar & Video] Mereka Memeluk Islam


Hal ini berlaku pada tahun lalu dimana AFP melaporkan sembilan peninju Afrika memeluk Islam ketika satu kejohanan tinju antarabangsa diadakan di Pakistan dengan berkata, mereka tertarik dengan ajaran kemanusiaan dan kesucian agama itu.

Peninju-peninju tersebut terbang ke Karachi bagi menyertai kejohanan itu yang dinamakan sempena bekas Perdana Menteri Pakistan yang mati dibunuh, Benazir Bhutto dan pertandingan itu berjaya menarik peserta dari 20 negara di seluruh dunia.

Awan – Bukti Kebenaran Al Qur’an

Para saintis telah mempelajari tentang jenis-jenis awan dan yakin bahawa awan hujan terbentuk dari sistem yang tertentu .

Monday, January 17, 2011

Video - Kesedaran seorang Muslim


[Bergambar & Video] Jeddah Dilanda Banjir Akibat Hujan Lebat


Jeddah dilanda hujan lebat

JEDDAH: Hujan lebat di Jeddah dan kawasan sekitarnya sehingga petang semalam menyebabkan semua sekolah ditutup bagi mengelak sebarang kejadian tidak diingini.

Ketua Jabatan Meteorologi Universiti Raja Abdulaziz, Mansour al-Mazrouei, berkata hujan selama empat jam di kawasan itu mencatatkan kadar 41.7 milimeter.

10 Hewan dengan Muka Teraneh1. HatchetfishIkan

penghuni jurang ini tubuhnya sangat kecil (spesies terbesar yang dikenal hanya berukuran 12 cm), dan tidak berbahaya, tetapi wajahnya seperti mimpi buruk.Hatchetfish adalah bukti bahwa kita tidak perlu gigi tajam atau mata bersinar merah untuk menjadi seram. Ikan ini ditemukan di perairan tropis dan subtropis di seluruh dunia, memakan makhluk-makhluk yang lebih kecil di jurang, seperti copepoda (sejenis Crustaceae).

Tanda-tanda sakit buah pinggang


12 Safar 1432H.

1.sakit pinggang
terasa mencucuk-cucuk.bergerak sedikit dah sakit.sakit diblah dalam,bukan tulang.datang sekali sekala ataupun berterusan.

2.bengkak badan
Bengkak air yang teruk akan menyebabkan bengkak dan sakit pada tumit kaki dalaman, kaki dan pinggang.

3.tidak selera makan
hilang selera makan tiba-tiba.bila makan muntah.biasanya akan hilang berat badan.

PAULUS UBAH TOTAL AJARAN ASLI NABI ISA oleh :(Hj Irena Handono)/Mantan Kristen1. Ajaran Nabi Isa as.: Laki-laki harus di Khitan.

Dan ketika genap "Delapan hari dan Ia harus disunatkan, Ia diberinama Yesus, yaitu nama yang disebut oleh malaikat sebelum Ia dikandung ibunya. ( lukas 2:21) Inilah perjanjian-Ku, yang harus kamu pegang perjanjian antara Aku dan kamu serta keturunanmu, yaitu setiap laki-laki di antara kamu harus disunat; haruslah dikerat kulit khatanmu dan itulah akan menjadi tanda perjanjian antara Aku dan kamu. ( Kejadian 17:10-11)

Elakkan Menonton TV @ Aktiviti Seumpamanya Tanpa Berhenti Lebih daripada 2 Jam!


DO’A SAAT GUNDAH DAN BERDUKA


09 Safar 1432H.

اللَّھُمَّ إِنِّي عَبْدُكَ، ابْنُ عَبْدِكَ، ابْنُ أَمَتِكَ، نَاصِیَتِي بِیَدِكَ، مَاضٍ فِيَّ حُكْمُكَ، عَدْلٌ فِيَّ قَضَاؤُكَ، أَسْأَلُكَ بِكُلِّ اسْمٍ ھُوَ لَكَ، سَمَّیْتَ بِھِ نَفْسَكَ، أَوْ أَنْزَلْتَھُ فِي كِتَابِكَ، أَوْ عَلَّمْتَھُ أَحَداً مِنْ خَلْقِكَ، أَوِ اسْتَأْثَرْتَ بِھِ فِي عِلْمِ الْغَیْبِ عِنْدَكَ، أَنْ تَجْعَلَ الْقُرْآنَ رَبِیْعَ قَلْبِي، وَنُوْرَ صَدْرِي، وَجَلاَءَ حُزْنِي، وَذَھَابَ ھَمِّي.

“Ya Allah, sesungguhnya aku adalah hamba- Mu, anak dari hamba-Mu, ubun-ubunku (nasib-ku) ada di tangan-Mu, telah lalu hukum-Mu atasku, adil ketetapan-Mu atasku, aku mohon kepada-Mu dengan perantara semua nama milik-Mu yang Engkau namakan sendiri, atau Engkau turunkan dalam kitab- Mu, atau Engkau ajarkan seseorang dari hamba-Mu, atau Engkau rahasiakan dalam ilmu ghaib disisi-Mu. Jadikanlah Al Qur’an sebagai penawar hatiku, cahaya dalam dadaku, penghapus dukaku dan pengusir keluh kesahku“.(HR Ahmad: 1/392,dishahihkan oleh Al-Albani)

Makanan yang Tidak Boleh Makan Banyak bagi Kanak-kanak


Garam

Kanak-kanak tidak boleh makan garam lebih daripada 5g setiap hari. Sekiranya mengambil garam dengan berlebihan, kanak-kanak mungkin akan menghidap penyakit tekanan darah yang tinggi, penyakit jangtung dan kanser kepala.

Burung - Haiwan Istimewa Yang Sering Disebut Dalam Al-Quran


Diantara haiwan yang banyak disebut di dalam al-Qur'an ialah burung. Kisah mengenainya dimulakan dengan menurunkan dua ayat berbunyi,

"Tiada makhluk yang merayap di bumi, tiada burung yang terbang dengan sayap-sayapnya, melainkan mereka adalah umat-umat yang serupa dengan kamu." (6:38)

"Tidakkah mereka merenungkan burung-burung yang di atas mereka mengembangkan sayap-sayap mereka, dan mengatupkannya? Tiada yang menahan mereka kecuali Yang Pemurah." (67:19)


Burung-burung didapati bersolat dan menyanjung Allah. Dia menjelaskan,

KHaSiaT BuNGa KeMBuNgKeembung atau nama botaninya impatiens balsamina adalah sejenis pokok tanaman hiasan yang banyak dijumpai di serata negara, sama ada beriklim tropika ataupun sederhana. Dikenali juga dengan nama bunga Tabo, Inai Air (melayu) dan Garden Balsam (Inggeris), keembung adalah tumbuhan semulajadi di negara India dan Myanmar.

Sebab Mark Zuckerberg X Jadi Nak Tutup Facebook...

Baru tadi pengasas Facebook, Mark Zuckerberg update status dia. Jom sama2 kita baca apa yg dia tulis...


Ha3, gambar sekadar lawak2 ja. sekarang ni kecoh lak pasal Dr Rozmey nk buat 1 laman web macam facebook ni yg diberi nama dRbook. Ha3, x abis2 lagi kes Dr Rozmey nie.

p/s: Tom Anderson pengasas Myspace, Jack Dorsey pengasas Twitter...

Pandangan Tokoh Bukan Islam Terhadap Nabi Muhammad s.a.w.


Masalah keruntuhan moral manusia di ketika ini seperti kita kembali kepada zaman Jahiliah walaupun sudah mengaku semakin maju dengan teknologi canggih. Samada kita sedari atau tidak, cuba perhatikan alam sekeliling, di muka depan akhbar setiap hari pembunuhan, rompakan, pergaduhan, fitnah menfitnah, rogol adik dan anak, buang bayi, mabuk kerana arak dan dadah, tidak percaya Tuhan, menyembah aliran muzik, perkauman dan sebagainya.

Puncanya hanya satu kerana kita tidak mengamal, tidak menghayati Al-Quran,lupa ajaran yang di bawa oleh Nabi yang kita cintai Muhammad SAW.

10 Perkataan Yang Lazim Dituturkan Wanita


10 Perkataan Lazim Kaum Hawa

Sikap seseorang boileh didapati dengan mendengar dan memahami apa yang keluar dari mulutnya.

Samada suka, marah, bersahaj atau apa juga sikapnya. Berikut ialah ungkapan-ungkapa yang sering dikeluarkan dari kaum Hawa. Jadi anda perlu kadang-kala memikirkan apa maksudnya yang tersirat sebelum anda tersilap memberikan riaksi yang mungkin bakal menimbulkan bencana :)

Ini lah yang perempuan lazim gunakan untuk menghentikan pergaduhan, lebih-lebih lagi bila dia rasa dia yang betul dan anda kena diam. Jangan sekali kali gunakan perkataan ini untuk memberi gambaran rupanya, terutama sekali apabila dia sedang mencuba pakaian di kedai – hanya akan membawa anda berdua bergaduh.

Arus Perubahan


Perubahan semestinya akan berlaku mengikut masa. Begitu jugalah yang terjadi diri kita dan pada alam sekeliling kita. 

"Perubahan" tidak memperdulikan samada kita menyedarinya atau tidak, suka atau pun tidak, kerana tidak ada dua detik yang benar-benar serupa, begitu juga tidak ada dua kondisi yang benar-benar sama.

Perubahan itu sunnatullah.

"Sunnatullah (peraturan Allah) yang telah berlaku semenjak dahulu lagi; dan Engkau tidak akan mendapati sebarang perubahan bagi cara dan peraturan Allah itu.” - Al Fath :23

Roda berputar... saksikan tayangan foto dahulu dan sekarang:

Kesadaran Menuntut Ilmu


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
Segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam, salawat dansalam semoga tetap tercurah kepada Nabi Muhamad ﷺ beserta keluarga dansahabatnya semua.

Islam benar-benar memberikan perhatian yang besar terhadapilmu, mengajak manusia kepadanya, menjelaskan adab-adabnya, menerangkanmanfaat-manfaatnya dan memperingatkan orang-orang yang berpaling darinya. KetikaIslam datang, prioritas pertama diberikan adalah memperluas pengetahuan menusiadengan ilmu:
"اقرأ بسم ربك الذي خلق "                                                                         

Bacalah dengan menyebut nama Tuhanmuyang menciptakan.“(QS. Al-‘Alaq: 1) 

Sunday, January 16, 2011

WASIAT HASAN AL-BANNA

1. Apabila mendengar azan maka bangunlah sembahyang serta-merta walaubagaimana keadaan sekalipun.

2. Bacalah al-Quran, tatapilah buku-buku ilmu, pergilah ke majlis-majlis ilmu, dan amalkanlah zikrullah dan janganlah membuang masa dalam perkara yang tiada memberi faedah.

NASIHAT LUQMAN AL-HAKIM

01 – Hai anakku: ketahuilah, sesungguhnya dunia ini bagaikan lautan yang dalam, banyak manusia yang karam ke dalamnya. Bila engkau ingin selamat, agar jangan karam, layarilah lautan itu dengan SAMPAN yang bernama TAKWA, ISInya ialah IMAN dan LAYARnya adalah TAWAKKAL kepada ALLAH.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Arkib Berita

Artikel Popular Minggu ini (Top 10)

Paling Popular