Wednesday, June 5, 2013

Kesian.."Najib Buta Realiti"... Ini Fakta!!!


Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menyatakan salah satu kelemahan yang harus diperbaiki jenteranya ialah dalam aspek menangani 'perang persepsi'.

"Ini yang mungkin kita boleh perbaiki, bagaimana kita harus menangani perang persepsi - bukan realiti tapi persepsi," ujarnya dalam ucapan sempena himpunan bulanan Jabatan Perdana Menteri, di Putrajaya, semalam.


Dan Najib berkata lagi:

"Namun masih ada pihak yang hendak pertikai keputusan pilihan raya...," ujarnya lagi.

Benar, Pakatan pertikaikan keputusan pilihanraya sepertimana Najib katakan, tetapi Pakatan akan memfailkan 35 petisyen sedangkan UMNO BN akan memfailkan lebih 50 petisyen. Sekarang siapa yang lebih mempertikaikan keputusan pilihanraya jika bukan kamu UMNO BN sendiri?

Apa yang disampaikan oleh Najib itu seperti satu sindrom penafian bahawa sekalipun UMNO BN berjaya membentuk kerajaan dengan 133 kerusi di parlimen, tetapi hakikatnya telah berlaku pengurangan sebanyak 7 kerusi bagi pihak UMNO BN yang telah dirampas oleh Pakatan Rakyat. Di peringkat DUN pula, secara keseluruhannya, UMNO BN kehilangan 71 kerusi yang dirampas oleh Pakatan.

Lebih buruk lagi sekali BN berjaya merampas Kedah dari PAS, tetapi ketiga-tiga negeri PR yang lain - Selangor, Penang and Kelantan - kesemuanya menang dengan majoriti lebih 2/3:

Selangor - Pakatan 44, BN 12
Penang - Pakatan 30, BN 10
Kelantan - Pakatan 33, BN 12

Sementara BN tidak mempunyai 2/3 majoriti di negeri-negeri berikut:

Perak BN 31 PR 28
Terengganu BN 17 PR 15
Kedah BN 21 PR 15
Negeri Sembilan 22 PR 14

Pertama kali dalam sejarah, BN kehilangan deposit di dua kerusi DUN di Pulau Pinang iaitu

DUN Pengkalan Kota - Pakatan 15,403 BN 1,803
DUN Berapit - Pakatan 16,995 BN 2,230

Jangan lupa, di kerusi parlimen, UMNO BN sudah kalah di Semenanjung dan hanya diselamatkan oleh kerusi dari Sabah dan Sarawak:

Pakatan : 80 BN : 76

Menarik juga untuk diberikan perhatian: Kelima-lima pegawai Datuk Seri Najib Razak kalah di kerusi yang ditandingi mereka pada pilihan raya umum ke-13 (PRU13) kali ini. 

Mereka ialah dua pegawai khas beliau tewas kepada calon PAS di Kedah, Datuk Shahlan Ismail dan Datuk Latt Shariman Abdullah. Shahlan tewas dengan majoriti 3,935 kepada calon PAS Datuk Mahfuz Omar di kerusi Parlimen Pokok Sena, manakala Latt Shariman pula tewas kepada calon PAS Mohd Nasir Mustafa dengan majoriti 1,044 di kerusi dewan undangan negeri (DUN) Kubang Rotan. Setiausaha Politiknya di Kementerian Kewangan, Datuk Mohd Shafei Abdullah tewas kepada calon PKR, Datuk Dr Tan Kee Kwong dengan majoriti yang lebih besar sebanyak 5,511 berbanding keputusan yang diperoleh pada tahun 2008. Dua lagi pegawai khas beliau yang tewas di kerusi Parlimen adalah Datuk Mohamad Fatmi Che Salleh di Kota Baru dan Datuk Mohamed Suffian Awang di Kuantan.

Dan di dalam senarai TOP 20 Majoriti Tertinggi, hanya satu sahaja untuk BN, sementara 19 yang lain dikuasai Pakatan.

Dan yang menarik dan yang amat tidak disukai Najib, beliau sebenarnya sudah tewas di tangan Anwar Ibrahim!

Dapatkan Lebih Maklumat Di SINI dan SINI

Demo LoNie Al Baqarah [28] : Bagaimana kamu tergamak kufur (mengingkari) Allah padahal kamu dahulunya mati (belum lahir), kemudian Ia menghidupkan kamu; setelah itu Ia mematikan kamu, kemudian Ia menghidupkan kamu pula (pada hari akhirat); akhirnya kamu dikembalikan kepadaNya (untuk diberi balasan bagi segala yang kamu kerjakan)

"Dan janganlah engkau (wahai Muhammad) menyangka Allah lalai akan apa yang dilakukan oleh orang-orang yang zalim; sesungguhnya Ia hanya melambatkan balasan mereka hingga ke suatu hari yang padanya terbeliak kaku pemandangan mereka, (kerana gerun gementar melihat keadaan yang berlaku)." (Ibrahim: Ayat 42)..

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Arkib Berita

Artikel Popular Minggu ini (Top 10)

Paling Popular