Wednesday, October 17, 2012

AES: Kelantan ikut langkah Pulau Pinang?

KOTA BHARU: Kelantan mungkin mengikut jejak langkah Pulai Pinang menggantung sementara pemasangan Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) bagi kesalahan trafik kerana ia dianggap menguntungkan syarikat kroni.

Anggota Exco kerajaan negeri, Datuk Husam Musa berkata, Kelantan mungkin boleh mengikut jejak langkah serupa kerana projek berkenaan dilihat memberi keuntungan kepada kroni.

“Sebelum ini Pulau Pinang mengumumkan tidak akan meneruskan pemasangan AES sementara menunggu kajian berhubung pelaksanaan projek tersebut,” katanya ketika menggulung perbahasan Bajet 2013 pada persidangan Dun hari ini.

Baru-baru ini Ketua Menteri, Lim Guan Eng dilaporkan berkata, Pulau Pinang akan mengkaji pemasangan kamera AES dan membincangkan dengan semua pihak yang berkepentingan.

Menurutnya kamera AES dianggap sebagai “kamera 1Malaysia” akan dikaji secara terperinci untuk memastikan ia memenuhi tujuannya dan bukannya berkhidmat sebagai “sumber kewangan untuk kroni”.

Bermula 23 September lalu sebanyak 14 kamera AES dipasang di kawasan hitam di Lembah Klang dan Perak.

Difahamkan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) mensasarkan pemasangan 831 kamera AES secara berperingkat dalam masa 18 bulan di seluruh negara.

Mengikut satu laporan pada lapan hari pertama pelancaran sebanyak 63,558 kesalahan trafik dicatatkan dan sebanyak 170 juta saman akan dikeluarkan.

Dua syarikat pengendali AES iaitu Beta Tegap Sdn Bhd dan Ates Sdn Bhd, yang mana kedua-dua syarikat itu dikatakan mensasarkan 10 juta saman dikeluarkan setahun.

Husam berkata, biar pun rakyat diberi BR1M sebanyak RM500 bagi kali kedua, namun saman tersebut dikenakan kadar kompaun sehingga RM2,000.

“Kerajaan memberi bantuan BR1M sebanyak RM500 namun syarikat kroni mendapat keuntungan berlipat kali ganda melalui projek AES,” ujarnya. Harakah

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Arkib Berita

Artikel Popular Minggu ini (Top 10)

Paling Popular